Kardiologové z Fakultní nemocnice Olomouc inovují v rámci velké evropské studie léčbu po infarktu myokardu

13. 12. 2023

Méně zatěžující pro pacienty a levnější pro zdravotnický systém. V pondělí 11. prosince 2023 zahájili odborníci z Komplexního kardiovaskulárního centra I. interní kliniky - kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc druhou část evropského programu PROFID, která má zefektivnit a zároveň zjednodušit léčbu pacientů po infarktu myokardu. Olomoucká kardiologická klinika je první v České republice a zároveň druhá v celé EU, která se do projektu financovaného z evropských peněz zapojila.

„Projekt PROFID má posunout znalosti o problematice pacientů s náhlou srdeční smrtí po infarktu myokardu na nejnovější úroveň. První, analytická část programu probíhala od roku 2018 a bylo v rámci ní sledováno více než dvě stě tisíc pacientů z celé Evropské unie. Výsledkem bylo mimo jiné několik odborných publikací a hlavně obsáhlý materiál pro druhou část programu, která začíná nyní. A jsme pyšní na to, že jako jedni z prvních můžeme být její součástí,“ kvituje přednosta I. interní kliniky - kardiologické FN Olomouc prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, FACC, MBA, jenž je národním koordinátorem randomizované studie, která běží od 5. prosince.

  • Obrázek 1: Pacientům je v rámci projektu zaváděn tzv. kardioverter-defibrilátor.

 

Druhé fáze projektu se na olomoucké kardiologické klinice zúčastní celkem 400 pacientů ve dvou větvích. „V první bude lidem po infarktu myokardu standardně jako doposud zaveden kardioverter-defibrilátor. Ve druhé větvi bude poskytována zcela inovativní léčba, pro ně méně zatěžující a zároveň levnější. Předpokladem je, že se druhý přístup ukáže jako vyhovující, již nyní má potenciál změnit celosvětové postupy v léčbě těchto pacientů,“ dodává profesor Miloš Táborský s tím, že vyhodnocení druhé části programu proběhne po 12 a 24 měsících od jeho spuštění.