Srdce mladého řidiče autobusu hlídá monitor využívající k interpretaci dat rozšířenou AI. Poprvé v České republice

26. 4. 2024

Váží čtyři gramy, na výšku má zhruba pět milimetrů a na délku necelých pět centimetrů. Jako první zařízení svého druhu spolupracuje s umělou inteligencí a poskytuje tak lékařům mnohem přesnější výsledky monitorování srdeční činnosti. Řeč je o Biomonitoru IV – nejnovější generaci implantabilního EKG záznamníku, který byl teprve před dvěma týdny oficiálně prezentován na kardiologickém kongresu v Berlíně. A už tento týden jej poprvé v České republice využili tým I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc. Monitoruje srdce 32letého muže a lékaři jsou přesvědčeni, že poskytnutá data zásadně přispějí k jeho léčbě.

  • Video: Podívejte se, jak probíhala implantace monitoru využívajícího k interpretaci dat rozšířenou AI.

 

„Náš pacient pracuje jako řidič autobusu a několikrát utrpěl ztrátu vědomí, což je pochopitelně pro jeho profesi velmi limitující a nebezpečné. Absolvoval kompletní neurologické vyšetření, které vyloučilo epilepsii, cévní mozkovou příhodu a další neurologické příčiny. Žádné abnormality neprokázalo ani EKG vyšetření, echokardiografie nebo holterovský EKG záznam. Příčina jeho potíží je tedy zatím nejasná,“ přibližuje přednosta I. interní kliniky – kardiologické prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, FACC, MBA anamnézu prvního českého pacienta, jehož srdeční činnost sleduje a vyhodnocuje Biomonitor IV.

Nejnovější generace implantabilního EKG záznamníku využívá k vyhodnocení některých klinických parametrů umělou inteligenci, což významně zvyšuje přesnost a spolehlivost výsledků měření. „Algoritmus je naprogramován tak, aby minimalizoval zobrazování falešných pozitivních epizod, tedy epizod, které se tváří jako arytmie, a přitom arytmiemi nejsou. Očekáváme, že poskytnutá data budou naprosto exaktní a klinicky správná. My pak na základě relevantních údajů můžeme vyvodit příslušný medicínský závěr,“ vysvětluje výjimečnost Biomonitoru IV MUDr. Marián Fedorco, Ph.D., který první výkon provedl.

Implantace přístroje je velmi jednoduchá a rychlá. Pacient ráno přichází a po zhruba desetiminutovém výkonu a dvou hodinách klidu může jít domů. „Pacienta při odchodu vybavíme domácí monitorovací jednotkou, jednoúčelovým mobilním telefonem, který každý den vysílá data z přístroje do nemocnice. Veškeré arytmie jsou přenášeny a lékař je vidí a systém jej na ně upozorní. A systém navíc za lékaře eliminuje falešná varování,“ popisuje fungování záznamníku přednosta I. interní kliniky – kardiologické.

Od získaných údajů si jeho tým slibuje zásadní posun při stanovení diagnózy a následné léčby mladého pacienta. „Věříme, že v řádu měsíců přijdeme na příčinu jeho synkopálních stavů a budeme moci vyřešit jeho léčbu. Je totiž vysoce pravděpodobné, že se v jeho případě jedná o málo frekventní epizody poruch srdečního rytmu,“ uzavírá renomovaný kardiolog.

  • Obrázek 1: Biomonitor IV je dodáván včetně aplikátoru.